Over Tibet

TIBET

Tibet werd bezet door China in 1950. Volgens China is Tibet altijd al een onderdeel van "het moederland China" geweest. Maar Tibet was daarvoor al 1300 jaar onafhankelijk. Op dit moment leven 6 miljoen Tibetanen als een minderheid tegenover 8 miljoen Chinezen in Tibet. Bovendien worden de Tibetanen steeds meer als tweederangs burgers beschouwd in hun eigen land. Bossen worden gekapt in de Himalaya om China te voorzien van hout met desastreuze gevolgen. De mensenrechten van de Tibetanen worden nog steeds met grote voet overtreden. De geestelijk leider van Tibet, de Dalai Lama woont al meer dan 45 jaar in ballingschap in India. China beschouwt de Dalai Lama als een bedreiging voor haar heerschappij over Tibet.
Wanneer je Lhasa binnen komt rijden, valt het je op dat er weinig Tibetaanse cultuur te zien valt. Veel nieuwbouw in lelijke betonconstructies. Voor het Tibetaanse gedeelte moet je helemaal het centrum in. Rond de Jokhangtempel zie je nog wat Tibetaanse architectuur maar het is slechts minimaal. In het centrum vind je wel de Tibetaanse geloofsuitingen maar worden streng gecontroleerd door de Chinese autoriteiten. Wanneer je de Potala of Norbulinka, resp. het winter-en zomerpaleis van de Dalai Lama, bezoekt, zul je merken dat alle sporen van de 14de Dalai Lama zorgvuldig zijn uitgewist.
Martelingen en gevangenhouding zijn steeds aan de orde van de dag.
Na meer dan 45 jaar diepe onderdrukking is er maar weinig door de internationale gemeenschap voor de Tibetanen gedaan. Iedere keer wanneer het vraagstuk "Tibet" naar boven komt, binden westerse regeringen in. Het economische belang staat voorop. Zo bleek dat wel weer met het bezoek dat de Dalai Lama zou brengen aan België voor een lezing. Op hetzelfde moment zal de Belgische regering een staatsbezoek brengen aan China. Na druk uitgeoefend te hebben op de Dalai Lama, zag de geestelijk leider van het bezoek af.

Ook toen Walt Disney de film "Kundun" (een biografische film over de Dalai Lama) wilde uitbrengen, oefenden de Chinese autoriteiten een grote druk op Disney productions uit. China dreigde alle Disney produkties in China een halt toe te roepen. Hoewel Disney riep dat zij zich niet laten chanteren, werd uiteindelijk voor een sobere release gekozen. Je zou hieruit kunnen opmaken dat het belang van Donald Duck groter is dan de Tibetaanse mensenrechten. Van de Verenigde Naties noch van de Verenigde Staten mogen de Tibetanen weinig te verwachten. Tibetanen wonen niet op olie en maken geen deel (meer) uit van enig economisch belang.

 
MEER INFORMATIE
Voor meer informatie kun je o.a. de Nederlandstalige Tibet Website bezoeken.
Kijk ook eens op de linkpagina. Daar vind je een hoop informatie over de Tibetanen.
Klik op het logo om de Tibet Support Programme te bezoeken. Natuurlijk kun je de Tibetanen ook steunen door een gift over te maken. Klik op het logo en je ziet hoe.